Museernes Samvirke i Vestjylland
Husdyr


Husdyrene er del af vor kulturarv, og de gamle husdyrracer kan opleves i levende live på Hjerl Hede. Her har vi heste, kvæg, får, geder, grise og forskellige slags fjerkræ.


Bevaring af de gamle husdyrracer står overfor særlige udfordringer, når målet er at formidle den levende kulturarv i levende live og bevare den uændret til de kommende generationer. Dyrene skal ikke kun have foder og pleje. Der skal også til stadighed foregå et systematisk avlsarbejde, der sikrer sunde dyr og forebygger indavl med deraf følgende sygdomme.


Genetiske ressourcer

Levende husdyr af de gamle racer fortæller kulturhistorie, og de rummer værdifulde genetiske ressourcer. Der er mindst to gode grunde til at bevare de husdyrgenetiske ressourcer: Den ene er kulturhistorisk og handler om at forstå vor egen omgang med naturens ressourcer igennem historien. Den anden er erhvervsøkonomisk og handler om fortsat sikring af fødevareproduktionen. Vor tids husdyravl foregår i et meget højt tempo, og det kan ske, at avlerne bevæger sig ind i en blindgyde med usunde dyr til følge. I sådanne situationer vil den levende kulturarv være værdifuld, da avlerne kan springe nogle led tilbage og begynde forfra på stabilt grundlag.

I Danmark begyndte arbejdet med bevaring af de gamle husdyrracer i begyndelsen af 1980'erne på hobbyplan hos nogle få privatpersoner. Sidst i 1980'erne anskaffede en del museer gamle husdyrracer. Sammen skabte de to grupper en forøget interesse for bevaringsarbejdet og derfor har også Hjerl Hedes Frilandsmuseum i dag en fin samling af gamle danske husdyrracer.

Parallelt med denne udvikling nedsatte Landbrugsministeriet i 1985 Udvalget til Bevarelse af Genressourcer hos Danske Husdyr, der i daglig tale er kendt som Genressourceudvalget (GRU). Det rummer repræsentanter fra fødevare-, miljø- og kulturministerierne, landbrugserhvervet, universiteter og fem avlerforeninger. Udvalget varetager blandt andet sikringen af den biologiske mangfoldighed og den kulturhistoriske arv. Siden 1986 har Danmark haft en strategi for bevaring af den levende kulturarv. Desuden deltager GRU i internationalt samarbejde om bevaring af nationale husdyrracer.


Udvikling af husdyr

For cirka 12.000 år siden var menneskene endnu jægere og samlere. I Mellemøsten blev de første tamdyr skabt ved tæmning af vilde ulve, der var nyttige hjælpere både under jagt og som vagter ved menneskenes opholdssteder. Hunden er det første tamdyr.

For omkring 10.700 år siden begyndte mennesket at dyrke jorden systematisk, og så blev det nødvendigt at holde flere tamdyr. De gav gødning til agrene og mad til husholdningerne, men de var også nyttige på andre måder. Ikke mindst var nogle af dem effektive som trækdyr.

Fra Mellemøsten bredte husdyrene sig op igennem Europa langs floderne. For ca. 6.000 år siden nåede husdyrene til Danmark. Det skete omtrent samtidig med, at agerdyrkningen vandt indpas her.

Gennem udvælgelse og målrettet avlsarbejde opstod forskellige varianter af de forskellige dyr. På den måde formede mennesket dyr, der var tilpasset klima, fodermuligheder og menneskelige behov. Mennesket udviklede flere tamme racer af hvert vilddyr, end naturen selv havde kunnet frembringe.

De fleste mennesker levede på landet af selvforsyning indtil pengeøkonomien vandt udbredelse i 1800-tallet. Samtidig blev husdyravlen effektiviseret. Det skete ved rendyrkning af husdyrracer med veldefinerede kendetegn. På den måde opstod de nu så velkendte gamle danske husdyrracer.

Konkurrencen på de stadig større markeder førte imidlertid til løbende produktforbedringer. For eksempel skulle køerne yde mere mælk, svinene skulle levere mere kød, og de skulle alle sammen kunne klare sig med mindre foder. På den måde opstår nye racer. Bagsiden af den historie er, at de gamle racer forsvinder eller reduceres til et meget lille antal. Når ingen længere interesserer sig for fortsat systematisk avlsarbejde trues en stadig mindre gruppe af dyr af indavl og forringede overlevelsesmuligheder.

På denne baggrund har vi andre husdyrracer i dag end for 100 eller 200 år siden. Derfor er de gamle husdyrracer tæt på at forsvinde. Moderne landbrug, der skal leve af husdyrproduktion, bevarer ikke de gamle husdyrracer.


Husdyr på Hjerl Hede

Bronzekalkun
Brune landhøns
Dansk landfår
Dansk landraceged
Fjordhest
Grå dansk ladgås
Jysk gråbroget kvæg
Sortbroget landracesvin



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede