Museernes Samvirke i Vestjylland
Jysk gråbroget kvæg


Oprindelse

Stamformen for det tamme kvæg er en nu uddød urokse, som var udbredt i Europa, Mellemasien og Kina. Uroksen fandtes også i Danmark, hvor den indvandrede efter istiden. Kvæget blev tæmmet for ca. 8.000 år siden i Mellemasien. Man holdt tamkvæg i Danmark i bondestenalderen.

Udseende

Farven på det Jyske Kvæg varierer fra lys gråbroget til meget mørk, næsten sortbroget. Det er gennemgående forholdsvis små dyr med en udvokset vægt for køer på omkring 500 kg.

Anvendelse

Kvæget er holdt for kødets og mælkens skyld. Stude blev anvendt som trækdyr i landbruget.

Historie

Det Jyske Kvæg stammer fra det oprindelige sort- og gråbrogede kvæg, som var udbredt i Jylland i 1600-, 1700-, og 1800-tallet. Det Jyske Kvæg var grundlaget for den store eksport af stude til det nordtyske marked. Kvæget blev enten holdt som kød- eller malkekvæg, hvor malketypen gennemgående var mindre end kødtypen. I første halvdel af 1900-tallet udvikledes racen til en egentlig malkerace, og man begyndte at indkrydse med sortbroget hollandsk kvæg. I 1955 eksisterede det Jyske Kvæg officielt ikke mere. Enkelte avlere havde imidlertid undgået indkrydsning med hollandsk kvæg.

I 1987 gik Genressourceudvalget ind i arbejdet for at bevare det Jyske Kvæg, og i et samarbejde med frilandsmuseer og private avlere har man reddet racen. Racen er i dag på listen over bevaringsværdige danske husdyrracer.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede