Museernes Samvirke i Vestjylland
Købmandshuset


Have

Købmandshusets baghave består af en plæne med et blomsterbed. I den ene ende af haven finder man et kombineret brændeskur og lokum.


Baghaver i by og på land

Både i byerne og i de nye stationsbyer på landet i slutningen af 1800-tallet placerede man mange af husene helt ud til gaden uden forhave. Da baghaven lå skjult bag huset, var den mindre til beskuelse og blev derfor i højere grad anvendt af beboerne til praktiske formål og rekreation end forhaverne.


Rekreation

Til forskel fra gårdmænd og husmænd havde mange beboere i stationsbyerne og byerne behov for at kunne komme ud i en have, hvor de kunne nyde årstidernes gang, blomster, træer og buske. Man anbragte derfor ofte en havebænk ved en god solmur med udsigt til et blomsterbed. I blomsterbedet havde man ofte ”plukkeblomster”, som kunne bruges indendørs i vaser eller til værtindegaver.


Huse og skure

Det var meget almindeligt, at baghaverne indeholdt lokummer, brændeskure, hønsehuse og redskabsskure. Man brugte også baghaverne til at hænge vasketøjet ud i, hvad der havde været utænkeligt i forhaverne, som kun blev anvendt som prydhaver.
 



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede