Museernes Samvirke i Vestjylland
Kroen


Have

Kroens have er anlagt som en frodig fynsk have fra 1800-tallet. Haven er inddelt i prydhave, frugthave og humlehave.


Prydhaven

Prydhaven er præget af idealerne fra barokhaverne, som var på mode hos den europæiske overklasse i 1600-1700-tallet. Barokhaverne havde symmetrisk anlagte havegange og sirlige blomsterbede indrammet af lave klippede buksbomhække. Denne type haveanlæg kom i modereret udgave på mode i almindelige danske haver i løbet af 1800-tallet.


Frugthave


På Fyn var det almindelig at have en stor frugt- og bæravl, både til eget forbrug og til salg. Man avlede især æbler og stikkelsbær.


Humlehave

Man dyrkede meget humle på Fyn, hvorfra humlekræmmere drog ud til resten af landet for at sælge humle til ølbrygning.

I de fynske haver kunne man finde de lange karakteristiske stænger med reb, hvorom humlerankerne snoede sig til vejrs. Til ølbrygning bruger man humlens koglelignende rakler, som kaldes kopper.


Bistade


De fynske haver var endvidere karakteriseret ved at have mange bistader. Man producerede honning til eget forbrug og solgte den til andre landsdele. Den ældste form for bikube var naturens eget værk. Man fældede et hult træ med bier og tog ”stokken” med hjem. Senere fik man løbbundne halmkuber, og fra 1860´erne blev det almindeligt med bistader af træ.



Tilbage
Søg igen
Yderligere info

Copyright Hjerl Hede